فهرست مطالب
منابع انسانی در هر سازمان یا شرکت وظیفه مهم جذب استعدادها، حفظ نیروهای کاری مستعد و توسعه کارکنان را برعهده دارد. منابع انسانی در این راه باید از ابزاری استفاده کند که اولا دادههای مناسبی از وضعیت نیروهای کار در اختیارش قرار دهد و ثانیا کار تحلیل این دادهها را برای او تسهیل کند و تحلیل منابع انسانی انجام دهد. در این مقاله سعی داریم در خصوص HR Analytics و تحلیل منبع انسانی بنویسیم و نحوه عملکرد آن را توضیح دهیم:
تجزیه و تحلیل منابع انسانی یا HR Analytics یک رویکرد داده محور به مدیریت منابع انسانی است که از طریق جمعآوری، تجزیه و تحلیل و گزارش دادههای منابع انسانی، به سازمانها کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری در مورد نیروی کار خود بگیرند. دادههای منابع انسانی میتواند از طیف وسیعی از منابع جمعآوری شود، از جمله:
تحلیل این داده ها می تواند به سازمان ها کمک کند تا درک بهتری از نیروی کار خود داشته باشند. این اهمیت تحلیل منبع انسانی را برای سازمان یا شرکت نشان میدهد.
تجزیه و تحلیل منابع انسانی یک ابزار قدرتمند است که میتواند به سازمانها کمک کند تا بهرهوری نیروی کار خود را افزایش دهند و عملکرد کلی خود را بهبود بخشند. اهمیت تحلیل منابع انسانی به شرح زیر است:
تحلیل منابع انسانی به سازمانها کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری در مورد نیروی کار خود بگیرند. این میتواند منجر به بهبود عملکرد، کاهش هزینهها و افزایش رضایت کارکنان شود. به عنوان مثال، تحلیل منابع انسانی میتواند به سازمانها کمک کند تا:
تحلیل منابع انسانی می تواند به شناسایی نقاط قوت و ضعف نیروی کار کمک کند. این می تواند به سازمان ها کمک کند تا برنامه هایی را برای بهبود بهره وری کارکنان خود ایجاد کنند. به عنوان مثال، تحلیل منابع انسانی می تواند به سازمان ها کمک کند تا:
تحلیل منابع انسانی میتواند به شناسایی عوامل موثر بر رضایت کارکنان کمک کند. این میتواند به سازمانها کمک کند تا اقداماتی را برای بهبود رضایت کارکنان خود انجام دهند. به عنوان مثال، تحلیل منابع انسانی میتواند به سازمان ها کمک کند تا:
سازمانهایی که از تجزیه تحلیل منابع انسانی به طور موثر استفاده می کنند، میتوانند تصمیمات آگاهانه تری در مورد نیروی کار خود بگیرند و نتایج مثبتی را برای کسب و کار خود به ارمغان بیاورند. تحلیل منبع انسانی یک فرایند چند مرحلهای است. در یک تقسیمبندی مراحل تحلیل منابع انسانی بدین ترتیب خواهد بود: تجزیه و تحلیل عرضه نیروی کار، پیشبینی تقاضای نیروی کار، متعادل کردن تقاضای نیروی کار با عرضه، تدوین و اجرای طرح
اما این مراحل میتواند به نوعی دیگر پیمایش شود که ما آن را شرح دادهایم:
اولین قدم در تحلیل منابع انسانی، تعیین اهداف آن است. سازمان باید مشخص کند که از تحلیل منابع انسانی چه می خواهد به دست آورد. اهداف تحلیل منابع انسانی می تواند شامل موارد زیر باشد:
مرحله بعدی، جمع آوری دادههای منابع انسانی است. دادههای منابع انسانی می تواند از طیف وسیعی از منابع جمعآوری شود، از جمله:
پس از جمعآوری دادهها، مرحله بعدی، تجزیه و تحلیل آنها است و این مرحله است که استراتژیهای سازمان مشخص می شود. تجزیه و تحلیل دادهها میتواند شامل موارد زیر باشد:
مرحله آخر، گزارش دادهها است. گزارش دادهها باید به گونهای باشد که برای مخاطبان هدف قابل فهم باشد. گزارش دادهها باید شامل موارد زیر باشد:
تحلیل منابع انسانی یا تحلیل HR ابزاری قدرتمند برای تشخیص میزان توانایی نیروی کار و افزایش بهرهوری نیروی کار است. به همین خاطر در برخی موارد نام این روش را تحلیل منابع انسانی پیشگویانه نیز گفتهاند. با استفاده از تحلیل منابع انسانی، سازمانها میتوانند تصمیمات آگاهانهتری در مورد نیروی کار خود بگیرند و نتایج مثبتی را برای کسب و کار خود به ارمغان بیاورند. تحلیل منابع انسانی میتواند برای طیف وسیعی از اهداف مورد استفاده قرار گیرد. در اینجا چند نمونه از کاربردهای تحلیل منابع انسانی آورده شده است:
اجرای تحلیل منابع انسانی برای هر سازمانی ممکن است دارای معایب و مزایایی باشد. اطلاع از این مزایا و معایب میتواند به شرکتها و سازمانها کمک کند تا تصمیمات بهتری برای جذب نیروهای کاری خود بگیرند.
استفاده از داده در مدیریت منابع انسانی به مدیران و کارشناسان HR کمک میکند تا به صورت دقیقتر از پرسنل خود استفاده کنند و با بهبود عملکرد پرسنل باعث افزایش بهرهوری سازمان می شوند و نگهداشت نیروی انسانی بالا خواهد رفت. با تجمیع دادههای مختلف، میتوان از نقاط قوت و ضعف سازمان برای بهبود عملکرد پرسنل و بهبود فرآیندهای HR استفاده کرد.
این دادهها شامل اطلاعات شخصی کارمندان مانند نام، شماره تلفن، آدرس، تاریخ تولد و سوابق تحصیلی و شغلی و دیگر اطلاعات است.
این دادهها شامل اطلاعات مربوط به عملکرد کارکنان مانند ارزیابیهای عملکرد، پروژههایی که در آنها شرکت کردهاند و نتایج آنهاست.
اطلاعات مربوط به حقوق، حق بیمه، مزایای اضافی و سایر پرداختهای مرتبط با شرط قرارداد کاری در زمره دادههای مربوط به پرداختها و مزایا قرار میگیرد.
این دادهها شامل اطلاعات مربوط به ساختار سازمانی مانند شغلها، بخشها، سطوح سازمانی و نقشهای مختلف در سازمان است.
اطلاعات مربوط به شرایط قرارداد کاری مانند تاریخ شروع و پایان قرارداد، نوع قرارداد و شرایط و مقررات موجود نیز ذیل بخش دادههای شرایط قرارداد کاری قرار میگیرند.